EVANGELICAL CHURCH COMMUNITY BERLIN EXTENSION OF THE ALBERT SCHWEITZER CHURCH

The Albert Schweitzer Church plays an important role as a social and cultural centre in the neighbourhood around the Auguste-Viktoria-Allee. For the required space is planned a new extension. At the same time the existing buildings will be reorganised and valorised. The extension is shaped as a flat, elongated volume and placed westward in front of the existing building of the church. It defines the square in front and strengthens the architecture of the church built by Peter Poelzig. The extension serves as a link between a clearly defined urban space and the private outdoor space of the community.
A generous church door forms the new entrance. Inside a wide staircase leads the people into the church. The upper level will accommodate the parish office and rooms for pastoral care.
On the garden level, new areas for the youth and a large kitchen for the daycare centre complement the existing multipurpose rooms. The multifunctional cafe is accessible from the main entrance as well as directly from the square. The restrained design of the brick façade is subordinate to the church. Large windows show the community work inside the house and create a lasting atmosphere of openness to the outside.

HOAI work stages

2-9 HOAI

Period

since 2015

Partner

Freianlagen ST raum a.