• Fraunhofer Institut Holzforschung Braunschweig Bauplanung

FRAUNHOFER INSTITUTE FOR WOOD RESEARCH, BRAUNSCHWEIG

The character of the new building is defined by its volume structure. The architectural  concept of hybridity denotes a structurally and constructively whole composed of different elements. Two clear construction sizes and a connecting element form a unit and a distinctive address for the new Centre of Light Construction and Environmentally Compatible Building. In a heterogeneous environment the new building only adapts to the height of neighbouring institutional buildings.

The visitor enters the hall via the foyer located in the centre of the building. From here all sections of the institution are easily accessible. Laboratory and storage rooms are arranged on the ground floor, on the same level as the test area. On the first floor the office workstations are provided. The laboratory and office block is highly variable. It is possible to build flexible spatial areas for working groups or departments.

HOAI work stages

2-8

Period

2015-2018

Design

ARGE ZELUBA [DGI Bauwerk | schneider + schumacher]