FRITZ HABER INSTITUTE OF THE MAX PLANCK SOCIETY, LABORATORY AND TECHNICAL CENTRE FOR FREE-ELECTRON-LASER, REFURBISHMENT OF THE EXISTING BUILDING WITH MEASURING LABORATORIES

For the research at the Fritz Haber Institute [FHI] of the Max Planck Society a free-electron laser [FEL] was needed. With this laser the electrons can be accelerated to high energies and thereby accommodated in special magnet arrays to emit intense flashes of light with laser properties. For this purpose and during operation, a new building with radiation protection, experimentation rooms and technical facilities in a technically high standard equipment was built on the campus of the FHI. The new building uses the open design of the campus and is located next to the existing building, in which the experiments are conducted. Colours and materials of the new design are based on the existing, partially historic buildings.
The potentially dangerous ionising radiation which is produced during the operation of the FEL is shielded in accordance with the requirements of the radiation protection ordinance in the basement of the new building in a radiation shelter [FEL-room] by a 2 m strong Baryconcrete wall. The useful infrared radiation is leaded by mirrors through two underground stellpipes from the new building to the old building. This spatial composite required the utmost precision in planning and execution with regard to fire protection requirements and different settlement behavior of the buildings.

HOAI work stages

2-9

Period

2008 - 2011