BDA container – Visit to the Vattenfall AG Germany headquarters
CO2 Emissions Reduction and the Cradle-to-Cradle principle

BDA container - Visit to the Vattenfall AG Germany headquarters CO2 Emissions Reduction and the Cradle-to-Cradle principle

The BDA in Berlin recently extended an invitation for a site visit on the 28.10.2020 of the new headquarters of Vattenfall AG at Südkreuz station which was designed by Tschoban Voss Architects and is currently being built under the supervision of DGI Bauwerk.
The building complex consists of two structures, a solitary block and a larger volume surrounding a central atrium, which add to a total of approximately 32.000 square meters of floor space. Both buildings utilise a modular timber hybrid construction which is phased appropriately to allow for an efficient building process.
As a result of the intelligent combination of renewable timber with concrete, the CO2 emissions per square meter of usable area resulting from the manufacture of the shell are considerably reduced when compared to conventional reinforced concrete construction. The building materials used have been selected according to cradle-to-cradle principles and are largely recyclable.
In compliance with current Corona regulations, a group of approximately 20 people partook in the visit and gained an insight into the construction methods associated with the assembly of the final floors on-site.The guided tour was led by Sergei Tchoban (Tchoban Voss Architects), Wolfram Kliese [Project Manager, DGI Bauwerk], Bernd Tibes [CEO, DGI Bauwerk] and René Knapp [Rhomberg].

MORE INFORMATION